Jó pálinkát csak jó cefrébõl …. avagy néhány jó tanács

 

1, Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével NE foglalkozzunk, mert a pálinka dohos szagú és ízû lesz. Ez a hiba utólag már NEM JAVÍTHATÓ!

2, Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebbõl csak kis mennyiségû és gyenge aromájú pálinka nyerhetõ.

3, A cefrézendõ gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévõ baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédõszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

4, Különösen fontos a földrõl felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talaj baktériumok mérgezõ anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípõs íze valamint mérgezõ hatása miatt nem fogyasztható.

5, Kajszi-, õszibarack és szilva magját lehetõség szerint távolítsuk el.

6, A cefre tároló edényeket használat elõtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédõ-, vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolásra nem használhatók. Ilyen cefre fõzését a szeszfõzde nem vállalja.

7, A cefrét javasolt sütõélesztõvel beoltani a gyorsabb és tisztább erjedés miatt. 100 liter cefréhez 20-50 gramm élesztõt 2-3 liter langyos vízben iszapoljunk fel és keverés közben öntsük a cefréhez.

8, Az erjedés ideje alatt a cefrét fertõzéstõl, levegõtõl védeni kell. E célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított mûanyag fólia.

9, Erjedés közben figyeljük a cefre hõmérsékletét. Legjobb eredmény 20-25 C hõmérsékleten vezetett erjesztéssel érhetõ el. Túlmelegedés esetén a tároló edény hideg vizes permetezéssel hûthetõ.

10, A fõerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetû „bunda” képzõdik, melyben a fertõzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a „bundát” naponta többször visszanyomjuk a folyadék felszíne alá. Ezt a mûveletet akkor is célszerû elvégezni, ha a cefrét fóliával borítottuk be.

11, Az erjesztés befejezését, vagyis a cefre leerjedését a következõ jelenségekrõl ismerhetjük fel: megszûnik a cefre mozgása és a gázképzõdés; csökken a cefre hõmérséklete; a cefrében már alkohol is érezhetõ

12, A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertõzõdik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielõbbi lefõzetésérõl vagy légmentes takarásáról.

13, A pálinkának mindig gondosan tisztított, szagmentes edényt vagy kannát biztosítsunk.
Nyomtatható verzió letölthetõ innen (pdf)

Kérdés esetén hívjon bizalommal:

Kovács Krisztán Telefon: 06 30 382 3133